Biorganik Gluténmentes Bio Aranysárga Lenmag 250g
BIOrganik Gluténmentes BIO Aranysárga Lenmag 250g
Lágyabb íz, kellemesebb szín.
Magas omega-3 zsírsav-tartalom.
Az erek és az emésztőrendszer barátja.
BIOrganik Gluténmentes BIO Aranysárga Lenmag átlagos tápértéke 100 g-ban:
Energiaérték | 1 927 kJ/461 kcal |
Zsír | 30,9 g |
Szénhidrát | 2 g |
Fehérje | 24,4 g |
Só | 0,15 |
Gluténmentes: Igen
Bio: Igen
Tömeg:250 g
A lenmagot már évezredek óta termesztik és fogyasztják, nem csak étkezési, hanem gyógyászati célokra is. Az egyiptomi piramisokban lenmagot találtak a holtestek mellett, amelyet valószínűleg útravalóul hagytak ott a halottaknak, hogy azoknak legyen energiájuk átkelni a túlvilágra.
Az aranyszínű lenmag inkább csak megjelenésében különbözik a megszokott barna rokonától, beltartalmilag ugyanolyan értékkel bír.
Jelentőség, hatások:
Az aranysárga lenmagnak magas a zsírtartalma, amelyet főleg az esszenciális omega-3 zsírsavak adnak. Ezek közül kiemelendő az alfa-linolénsav, amely segíthet az érelmeszesedés megelőzésében, gyulladáscsökkentő és segítheti az agyműködést. Rendszeres fogyasztása azoknak kifejezetten ajánlott, akik nem fogyasztanak halat és természetes úton szeretnék pótolni az omega-3 zsírsavakat.
A legmag rosttartalma is igen jelentős. Tartalmaz vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokat is, amelyek más-más módon járulnak hozzá az egészséges emésztéshez. Ám figyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszunk mellé.
Ne felejtsük el, hogy a lenmagban található tápanyagokat a szervezet csak akkor tudja felhasználni, ha a magot összerágjuk vagy megőröljük, különben csupán „ballasztanyagként” halad keresztül az emésztőrendszeren – habár székrekedés esetén így is hatásos segítség lehet.
Felhasználás:
Kellemes színe miatt az aranysárga lenmag tökéletes díszítője lehet a házi kenyereknek, péksüteményeknek vagy akár a panírba is keverhetjük.
Önmagában is fogyasztható, akár egészben, akár őrölve. A napi javasolt mennyiség 1-2 teáskanál, amelyet legalább 1 pohár vízzel fogyasszunk el. Bele is keverhetjük a zabkásánkba, növényi joghurtunkba vagy a salátaöntetet is gazdagíthatjuk vele.
Összetevők: arany lenmag*
Lenmagos Banánkenyér gluténmentes rostban gazdag recept:
Hozzávalók:
- 3 nagy érett banán
- 2 tojás
- 1/4 csésze méz vagy juharszirup
- 1/4 csésze olívaolaj vagy kókuszzsír
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 csésze aranysárga lenmag
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- Opcionálisan: 1/2 csésze apróra vágott dió vagy aszalt gyümölcs
Elkészítés:
-
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra (kb. 350°F). Kenjen ki egy kenyeret sütőformát vagy bélelje ki sütőpapírral.
-
Egy közepes tálban törje össze a banánokat egy villa segítségével, majd adjon hozzá a tojást, mézet, olajat és vaníliát. Keverje jól össze.
-
Egy másik tálban keverje össze a lisztet, lenmagot, fahéjat, sütőport, szódabikarbónát és sót.
-
Lassan keverje a nedves összetevőket a szárazakhoz, amíg egy sima tésztát kap. Opcionálisan, keverje hozzá az apróra vágott diót vagy aszalt gyümölcsöt.
-
Öntse a tésztát a előkészített sütőformába.
-
Süssük a sütőben 55-65 percig, vagy amíg a kenyér kívül aranybarna és közepén egy tű beleszúrva tiszta kijön.
-
Vegye ki a sütőből és hagyja hűlni. Vágja szeletekre és élvezze!
Ez a lenmagos banánkenyér finom, egészséges és tele van tápanyagokkal. Az aranysárga lenmag hozzáadja az extra rostot és omega-3 zsírsavakat, ami rendkívül jótékony hatással van az egészségre.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Gluténmentes magvak |
---|---|
Súly: | 0.25 kg |
BIO: | Igen |
Gluténmentes: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!