Biorganik Gluténmentes Bio Köles 500g
BIOrganik Gluténmentes BIO Köles 500g
Hántolt köles.
A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi anyagtartalma. A köles az egyik legősibb gabona, Mezopotámia területén már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe szorult, mivel nem lehet belőle jó minőségű kenyeret készíteni. Ennek ellenére rendkívül változatosan felhasználható, legyen szó akár egytálételről, főfogásról, köretről, desszertről, reggeliről vagy kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendbe.
Jelentőség, hatások:
A köles alacsony glikémiás indexű, így diabéteszesek, inzulinrezisztenciások és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Magas rosttartalma segíti az emésztést és növeli a jóllakottságérzetet. Aminosav-összetétele ideális, különösen májvédő hatású metionin- és cisztein-tartalmával. Jó hatású gyulladásos betegségekben. Zsírsavai segítik a "rossz" koleszterinszint csökkentését és a "jó" emelését. Gazdag B-vitaminokban, cinkben, magnéziumban, folsavban, vasban és szilíciumban. Nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Sokféleképpen felhasználható különféle ételek elkészítéséhez. Főzési ideje kb. 20 perc és kb. 2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel.
Összetevők: köles*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
BIOrganik Gluténmentes BIO Köles tápanyagtartalom 100 g-ban:
Energiaérték | 1493 kJ / 357 kcal |
Zsír | 3,9 g |
- telített zsírsavak | 0,9 g |
Szénhidrát | 68,8 g |
- cukor | 1,4 g |
Fehérje | 9,8 g |
Só | 0,008 g |
Kölespuding
Hozzávalók:
- 1/2 csésze köles
- 2 csésze tej (vagy növényi tej, ha preferálod)
- 1/4 csésze méz vagy édesítőszer ízlés szerint
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
- Ízlés szerinti gyümölcsök (pl. áfonya, eper, banán) a tetejére
Elkészítés:
-
A kölest alaposan öblítsd le hideg vízzel, majd szűrd le.
-
Egy lábasban forrald fel a tejet, majd add hozzá a lecsepegtetett kölest.
-
Csökkentsd a hőt, és főzd a kölest alacsony lángon körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a köles megpuhul, és a tej besűrűsödik.
-
Keverd hozzá a mézet (vagy édesítőszert), vaníliát és egy csipet sót. Főzd további 2-3 percig, amíg a puding sűrűsödik.
-
Távolítsd el a lábast a tűzről, és hagyd a pudingot kihűlni.
-
Tálald a kölespudingot friss gyümölcsökkel a tetején.
Ez az egyszerű kölespuding recept egy finom és egészséges desszert, amit könnyedén elkészíthetsz otthon. Jó étvágyat!
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Ukrajna
Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Gluténmentes gabona/álgabona |
---|---|
Súly: | 0.5 kg |
BIO: | Igen |
Gluténmentes: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!