Biorganik Gluténmentes Bio Hajdina 5000g Vegasztro
BIOrganik Gluténmentes BIO Hajdina 5000g Vegasztro
Pohánka, tatárka, tatárbúza.
Magas rosttartalmú.
Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
BIOrganik Gluténmentes BIO Hajdina átlagos tápértéke 100 g-ban:
Energia (kJ) | 1,446 kJ/346 kcal |
Zsír | 1,7 g |
Szénhidrát | 71 g |
Fehérje | 9,8 g |
A hajdina átlagos ásványi anyag tartalma 100 g-ban:
Kálium (K) | 337 mg |
Foszfor (P) | 240 mg |
Magnézium (Mg) | 133 mg |
Kalcium (Ca) | 20 mg |
Vas (Fe) | 3,42 mg |
Cink (Zn) | 2,02 mg |
Réz (Cu) | 0,419 mg |
Mangán (Mn) | 1,138 mg |
Nátrium (Na) | 5 mg |
Szelén (Se) | 0,7 µg |
Gluténmentes: Igen
Bio: Igen
Tömeg: 5000 g
A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.
Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.
A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.
Jelentőség, hatások:
A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.
A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.
Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.
A hajdina nem tartalmaz glutént.
Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.
Összetevők: hajdina*
Bazsalikomos Curry
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál curry por (választhatod a kedvencedet)
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1 csipet cayenne bors (opcionális, a fűszerességhez)
- 400 ml kókusztej (1 konzerv)
- 2 csirkemell vagy tofu (vegán változathoz), kockákra vágva
- 1 csésze friss bazsalikom levelek
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- Rizs vagy naan kenyér tálaláshoz
Elkészítés:
1. Egy mély serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon. Adj hozzá az apróra vágott hagymát, és párold üvegesre.
2. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd keverd hozzá a curry port, a kurkumát, a koriandert, a köményt és a cayenne borsat (ha használod). Keverd át alaposan, hogy az fűszerek kioldódjanak az olajban, és illatossá válnak.
3. Adj hozzá a csirke darabokat vagy a tofu-t, és pirítsd meg mindkét oldalukat néhány percig, amíg megsülnek.
4. Öntsd hozzá a kókusztejet, majd hagyd felforrni. Csökkentsd a hőt, és főzd további 10-15 percig, amíg a hús vagy tofu megfő és a szósz sűrűsödik.
5. Vegyél le a tűzről, majd adj hozzá a friss bazsalikom leveleket, és keverd el az ételt.
6. Ízlés szerint sózd és borsozd meg, majd tálald meleg rizzsel vagy naan kenyérrel.
Ez a bazsalikomos curry egy ízletes és illatos étel, amelynek az íze a különleges fűszereknek és a friss bazsalikomnak köszönhetően különleges. Jó étvágyat!
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Gluténmentes gabona/álgabona |
---|---|
Súly: | 5 kg |
BIO: | Igen |
Gluténmentes: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!