Forgalmazza termékeinket (akár) utólagos fizetéssel! Csatlakozzon egyre bővülő partneri hálózatunkhoz!

Biorganik Gluténmentes Bio Hajdina 5000g Vegasztro

Biorganik Gluténmentes Bio Hajdina 5000g Vegasztro
Elérhetőség Raktáron
Várható kézbesítés:
2024.5.23
Kód: BIOR-0036
12 995 Ft / db 260 Ft / 100 g
Biorganik Gluténmentes Bio Hajdina 5000g Vegasztro
biorgranik bio hajdina5000g
Ø Glutén Ø Laktóz Ø Tojás Prémium Bio Ø Tej Ø Szója Vegán Ø Adalék Ø Pálma

BIOrganik Gluténmentes BIO Hajdina 5000g Vegasztro

Pohánka, tatárka, tatárbúza.
Magas rosttartalmú.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

BIOrganik Gluténmentes BIO Hajdina átlagos tápértéke 100 g-ban:

Energia (kJ) 1,446 kJ/346 kcal
Zsír 1,7 g
Szénhidrát 71 g
Fehérje 9,8 g

 

A hajdina átlagos ásványi anyag tartalma 100 g-ban:

Kálium (K) 337 mg
Foszfor (P) 240 mg
Magnézium (Mg) 133 mg
Kalcium (Ca) 20 mg
Vas (Fe) 3,42 mg
Cink (Zn) 2,02 mg
Réz (Cu) 0,419 mg
Mangán (Mn) 1,138 mg
Nátrium (Na) 5 mg
Szelén (Se) 0,7 µg

 

Gluténmentes: Igen
Bio: Igen
Tömeg: 5000 g

A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.

Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.

A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.

Jelentőség, hatások:

A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.

A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.

Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.

A hajdina nem tartalmaz glutént.

Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.

Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.

Összetevők: hajdina*

Bazsalikomos Curry
Hozzávalók:

- 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál curry por (választhatod a kedvencedet)
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1 csipet cayenne bors (opcionális, a fűszerességhez)
- 400 ml kókusztej (1 konzerv)
- 2 csirkemell vagy tofu (vegán változathoz), kockákra vágva
- 1 csésze friss bazsalikom levelek
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- Rizs vagy naan kenyér tálaláshoz

Elkészítés:

1. Egy mély serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon. Adj hozzá az apróra vágott hagymát, és párold üvegesre.

2. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd keverd hozzá a curry port, a kurkumát, a koriandert, a köményt és a cayenne borsat (ha használod). Keverd át alaposan, hogy az fűszerek kioldódjanak az olajban, és illatossá válnak.

3. Adj hozzá a csirke darabokat vagy a tofu-t, és pirítsd meg mindkét oldalukat néhány percig, amíg megsülnek.

4. Öntsd hozzá a kókusztejet, majd hagyd felforrni. Csökkentsd a hőt, és főzd további 10-15 percig, amíg a hús vagy tofu megfő és a szósz sűrűsödik.

5. Vegyél le a tűzről, majd adj hozzá a friss bazsalikom leveleket, és keverd el az ételt.

6. Ízlés szerint sózd és borsozd meg, majd tálald meleg rizzsel vagy naan kenyérrel.

Ez a bazsalikomos curry egy ízletes és illatos étel, amelynek az íze a különleges fűszereknek és a friss bazsalikomnak köszönhetően különleges. Jó étvágyat!

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Gluténmentes gabona/álgabona
Súly: 5 kg
BIO: Igen
Gluténmentes: Igen
? Laktózmentes: Igen
Tojásmentes: Igen

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki: