BiOrganik gluténmentes BIO Chia mag fekete 200 g
BIOrganik gluténmentes BIO Chia mag fekete 200 g
Aztékzsályamag.
Kiemelkedően magas rosttartalom. Magas esszenciális zsírsav-tartalom.
BIOrganik gluténmentes BIO Chia mag fekete tápanyagtartalma 100 g-ban:
Energia (kJ) | 1,825 kJ/443 kcal |
Zsír | 30,7 g |
Szénhidrát | 7,7 g |
Fehérje | 16,5 g |
A chiamag átlagos ásványi anyagtartalma:
Kálium (K) | 407 mg |
Kalcium (Ca) | 631 mg |
Magnézium (Mg) | 335 mg |
Vas (Fe) | 7,72 mg |
Cink (Zn) | 4,58 mg |
Réz (Cu) | 0,92 mg |
Mangán (Mn) | 2,723 mg |
Foszfor (P) | 860 mg |
Nátrium (Na) | 16 mg |
Szelén (Se) | 55,2 µg |
Gluténmentes:Igen
Bio: Igen
Tömeg: 200 g
A chia mag vagy asztékzsálya mag egyre elterjedtebb alapanyag hazánkban is, ami nem is csoda, hiszen számos kedvező hatással bír és széles körben felhasználható.
A chiamag eredetileg Dél-Amerikából származik. A pici, ovális alakú fekete vagy szürke magokat termő növényt már Kolumbusz érkezése előtt is nagy területeken termesztették és a kukoricához hasonlóan nagyon értékesnek számított. A futók eledelének is nevezték, mert a hírnökök egy marék chiamagot vittek magukkal táplálékul annak érdekében, hogy a fontos üzeneteket biztosan célba tudják juttatni.
Jelentőség, hatások:
A chiamag nagyon gazdag tápanyagokban. Nagyon jó fehérjeforrás, gazdag omega-3 zsírsavakban és rostokban is. Ezeken kívül számos ásványi anyagot és vitamint, antioxidánst tartalmaz, amelyek tovább növelik az értékét. Számos pozitív egészségre gyakorolt hatást tulajdonítanak chiamagnak, például hozzájárulhat az egészséges idegrendszer működéséhez, támogathatja a szív- és érrendszert és az emésztésre is jó hatással van. Ezen kívül, mivel igen alacsony a szénhidrát és magas a rosttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Napi 15 g-nál nem javasolt többet fogyasztanunk chiamagból, mert túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő.
Felhasználás: A chiamagnak nagyon erős a vízmegkötő-képessége, így a tömege tízszeresére is képes megduzzadni. Ezáltal gélt képez, ami alkalmas a tojás helyettesítésére tészták, sütemények, vagdaltak készítésekor.
A chiamagból készült puding egyre elterjedtebb, hiszen számos módon variálható, kedvünk szerint ízesíthető. Többféle sütemény is készíthető belőle. A kis fekete magok viszont belekeverhetők turmixokba, smoothie-kba, levesekbe, kásákba, müzliszeletekbe, kenyerekbe, péksüteményekbe. Napi bevitel maximuma: 15 g.
Chia mag puding recept
Hozzávalók:
- 1/4 csésze chia mag
- 1 csésze tej (tej vagy növényi tej, például mandula vagy kókusztej)
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup (ízlés szerint)
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- Friss gyümölcs vagy bogyók a díszítéshez
Elkészítés:
1. Keverd össze a chia magokat, a tejet, a mézet (vagy juharszirupot) és a vanília kivonatot egy tálban. Alaposan keverd össze, majd hagyd állni pár percig.
2. Keverd át az alapot újra, hogy a chia magok ne csapódjanak le az aljára.
3. Takard le a tálat, és helyezd a hűtőszekrénybe. Hagyd pihenni legalább 2-3 órát, vagy akár egész éjszakára.
4. Miután a chia magok megduzzadtak és a puding sűrűsödött, tálald a friss gyümölcsökkel vagy bogyókkal tetején.
5. Díszítheted mézzel, dióval, vagy koktélbogyókkal is, ha szeretnéd.
Ez a chia mag puding egészséges, tápláló és könnyen elkészíthető. Nagyszerű reggeli, snack vagy desszert lehet, amely gazdag fehérjében és rostokban. Jó étvágyat!
Összetevők: chia mag fekete*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Mindenmentes ételek |
---|---|
Súly: | 0.2 kg |
BIO: | Igen |
Gluténmentes: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!