Biorganik Gluténmentes Bio Amarantmag 500g

Biorganik Gluténmentes Bio Amarantmag 500g
Elérhetőség Raktáron
Várható kézbesítés:
2024.10.16
Kód: BIOR-0053
1 150 Ft / db 230 Ft / 100 g
Biorganik Gluténmentes Bio Amarantmag 500g
BIOrganik Gluténmentes BIO Amarantmag 500g
Ø Glutén Ø Laktóz Ø Tojás Prémium Bio Ø Tej Ø Szója Vegán Ø Adalék Ø Pálma

BIOrganik Gluténmentes BIO Amarantmag 500g

Kimagasló a fehérje- és zsírtartalma Dél-Amerikából származó álgabona, amelyet már többezer évvel ezelőtt is ismertek és termesztettek, de csak cc. 40 éve figyeltek fel kimagasló beltartalmi értékeire.

Az amarant nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Jelentőség, hatások:

Az amarant szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje- és zsírtartalma pedig magasabb, mint a legtöbb gabonának és álgabonának. Fehérje összetétele kedvező, az esszenciális aminosavak közül lizint tartalmaz nagy mennyiségben, ami a többi gabona mellett különlegessé és hasznossá teszi. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlenek dominálnak.

Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, illetve székrekedés esetén is kedvező hatású.

Az amarant vastartalma kiemelkedő a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó.

Kevésbé kedvező, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.

Az amarant nem tartalmaz glutént.

Felhasználás: Kb. 15-20 perc alatt megfő, kétszeres mennyiségű vízben.

Fogyasztható köret- vagy kásaként, de felhasználható töltött, rakott ételek és sütemények készítéséhez is. Mivel az íze alapvetően semleges, sós és édes fogások is készíthetők belőle.

Vasban gazdag.

Gluténmentes.

Energiaérték  1 540 kJ/365 kcal
Zsír 8,8 g
Szénhidrát 56,8 g
Fehérje 15,8 g
0,065

 

Itt van egy egyszerű és egészséges amarántmag recept:

**Amarántmag és Zöldség Saláta:**

**Hozzávalók:**
- 1 csésze amarántmag
- 2 csésze víz
- 1 közepes uborka, kockázva
- 1 paradicsom, kockázva
- 1 piros paprika, kockázva
- 1/2 hagyma, finomra vágva
- Friss petrezselyem vagy koriander levél, ízlés szerint
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

**Öntet:**
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 teáskanál méz (vagy más édesítőszer)
- Só és fekete bors ízlés szerint

**Elkészítés:**

1. Mossa meg az amarántmagot hideg vízzel, majd szűrje le.

2. Egy közepes lábasban forralja fel a 2 csésze vizet, majd adjon hozzá az amarántmagot. Fedje le, és csökkentse a hőt alacsonyra. Főzze az amarántmagot kb. 20-25 percig, vagy amíg megpuhul, és a víz elpárolog. Ne hagyja, hogy túl sok vizet főzzön el, mert az amaránt könnyen pépesedik.

3. Amikor az amaránt megfőtt, vegye le a tűzről, és hagyja kihűlni.

4. Közben készítse el az öntetet. Egy tálban keverje össze az olívaolajat, citromlevet, aprított fokhagymát, mézet, sót és borsot. Keverje jól össze, és hagyja az oldalon.

5. Vágja fel az uborkát, paradicsomot, piros paprikát és hagymát, majd tegye egy nagy tálba.

6. Amikor az amarántmeg hűlt, adja hozzá a zöldségekhez a tálban.

7. Öntse az öntetet a zöldségekre és az amarántmagra, majd óvatosan keverje össze az összetevőket.

8. Friss petrezselyem vagy korianderlevéllel szórja meg a tetejét, majd tálalja.

Ez a saláta egészséges, gluténmentes, és telis-tele van tápanyagokkal. Kiváló választás ebédre vagy vacsorára. Jó étvágyat!

 

Gluténmentes: Igen

Bio: Igen

Tömeg: 500 g

 

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Magvak, olajos magvak, aszalványok, hüvelyesek, natúr csipszek
Súly: 0.5 kg
BIO: Igen
Gluténmentes: Igen
? Laktózmentes: Igen
Tojásmentes: Igen

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki: